• Nederlands
    • English

lessen & workshops

Lessen

Lessen

Direct naar:
methode
 
instrumenten
organisatie 
workshops


Voor wie          
Beginners begeleiden bij de eerste stappen op gitaar, banjo,mandoline of ukelele vormt een groot  deel van mijn werk, maar ook gevorderde muzikanten - van amateurs tot (semi)professionals - kan ik vanuit mijn jarenlange ervaring als uitvoerend musicus stappen verder helpen.

In principe zijn leerlingen vanaf ca. 12 jaar welkom - de leeftijd waarop kinderen (en niet de ouders) zelf al bewuste keuzes kunnen maken voor een instrument, muziekstijl of lesmethode. 
Leerlingen die speciaal komen voor klassieke muziek, of naar toelating tot het conservatorium willen werken, verwijs ik liever door naar een docent of muziekschool, die wel aan die vraag kan voldoen.

 

Methode          
Uitgangspunt is altijd het doel dat de leerling zelf met het instrument voor ogen heeft. Op basis hiervan, en van een inschatting van de individuele mogelijkheden, kan er in samenspraak tijdens de eerste kennismakingsles een plan worden gemaakt. 

Alle lessen zijn dus maatwerk, dwz. er wordt geen standaard lesprogramma aangeboden. Wel wordt gebruik gemaakt van bestaande methodes, songbooks en tab (=tablatuur) sites op het internet, in de vorm van losbladig materiaal.
Tablatuur is het eenvoudige notatiesysteem voor snaarinstrumenten, tegenwoordig voor bijna alle hedendaagse muziek verkrijgbaar.

Ik maak geen gebruik van het klassieke notenschrift, maar een noodzakelijk stukje muziektheorie (akkoordenopbouw, ligging van noten op de hals, etc.) is - zeker bij beginners - een vast onderdeel van de les.


Een samenvatting van de lesinhoud kan na de sessie ook worden opgestuurd in de vorm van een opname ( MP3) , ter ondersteuning of in plaats van tablatuur. Leerlingen die een smartphone hebben kunnen ook een filmpje maken aan het eind van de les.

Gitaar                
De door de leerling ingebrachte muziek - kan van alles zijn, mits herleidbaar tot op gitaar speelbare muziek - bepaalt zoveel mogelijk de inhoud van de les.

Beginners maken kennis met akkoorden en basistechnieken waarmee deze muziek al snel gespeeld kan worden.  De rol van de gitaar is enkelvoudig: het begeleiden van (eigen) zang of ander instrument, of het spelen van een eenvoudige melodie.
Met gevorderde leerlingen kan worden gewerkt aan complexere technieken (fingerpicking, flatpicking), en een zelfstandige rol van de gitaar (begeleiding en melodie). 

Leerlingen die zelf liedjes schrijven kan ik helpen met arrangeren.

 

Banjo
Ik geef alleen les op 5-snarige banjo, en daarop ook alleen in '3-finger picking', typisch voor bluegrass muziek. Voor oldtime muziek (frailing, clawhammer) verwijs ik graag door naar bevriende collega's.
Mijn specialiteit is 'Scruggs style', maar ook aan andere stijlen en technieken (melodisch, single-string) kan in de les aandacht besteed worden.

 

Mandoline              
Het instrument waar ik het meest mee geassocieerd wordt in de bluegrasswereld. Maar ik wil graag laten zien, dat de mandoline ook in andere genres - swing, jazz of rock - een mooie rol kan vervullen.
Een veelvoud van technieken en stijlen kan aan bod komen, maar ook hier geldt weer: de leerling bepaalt voor het grootste deel zelf de inhoud en richting van de les.

 

Ukelele

De DVD serie "Beatles Anthology", met een jamsessie van George, Paul en Ringo in de tuin van George, was voor mij de inspiratie om ukelele te gaan spelen (en verzamelen).

Dit charmante instrument is van alle snaarinstrumenten het makkelijkst te bespelen, en het is ook een mooie opstap naar bijvoorbeeld gitaar.

  
           

Organisatie

Organisatie

Lesvorm, lestijd & locatie

 

Er kan worden gekozen voor cursussen van 5 of 10 lessen van 45 of 60 minuten.

De lessen zijn dan 1 x per week, of 1 x per 2 weken op vaste tijden.

Mensen die meer flexibiliteit willen, kunnen ook kiezen voor losse lessen op afspraak.

 

Ik werk op maandag en dinsdag van 10.00 -1700 en van 18.45 -21.00, en op woensdag tot 12 uur.

Lokatie: Cornelis Troostplein 12-2, 1072 JK Amsterdam.

 

 

Tarieven

 

Cursussen

 

lesduur

 

 

aantal lessen

45 minuten per        week

 

€ 225,50

 10

60 minuten per week

 

€ 326,50 

 10

45 minuten per 2 weken

  € 137,50  5

60 minuten per 2 weken

  € 199,50   5

 

Losse lessen op afspraak

 

lesduur

 

60 minuten

€ 49,50

120 minuten

€ 89,50

Leskaart 5 x 60 minuten

€ 220,-

Leskaart 10 x 60 minuten

€ 427,50

 

Met leerlingen onder de 21 werk ik  altijd maximaal 45 minuten.

 

 

Betaling en voorwaarden

 

De eerste kennismakingsles van een half uur is gratis, als er daarna voor een serie vervolglessen wordt gekozen.

Anders reken ik daar € 25, - voor.

Voor het lesgeld van cursussen van 10 weken of een leskaart voor 5 of 10 losse lessen stuur ik een factuur die ineens of in 2 termijnen kan worden betaald.

Losse lessen van 1 of 2 uur worden per les contant afgerekend.

De leskaart van 10 losse lessen is maximaal 1 jaar geldig, die van 5 losse lessen maximaal 6 maanden.

 

 

Voor de cursussen van 10 weken geldt: lessen die worden afgezegd kunnen niet ingehaald worden.

Als een les door mij wordt gecanceld, wordt er voor die les wel een nieuwe afspraak gemaakt.

Losse lessen kunnen wel worden afgezegd of verzet, minimaal 24 uur van te voren.

 

Materiaal  

       
De lessen zijn inclusief losbladig materiaal. Lesboeken moeten wel (in overleg) aangeschaft worden.

Uiteraard moeten leerlingen een eigen instrument hebben om thuis te kunnen oefenen. Nieuwe leerlingen kan ik adviseren bij de aankoop. 

Als het vervoer lastig is (bv vanuit school of werk), kun je ook gebruik maken van mijn instrumentarium - ik heb van elk instrument er minstens twee.

 

Workshops

Workshop ukelele

Vanaf zomer 2013 organiseer ik workshops ukelele voor (absolute) beginners.

Het is een programma van ca 1,5 uur, met een onderdeel samenspelen (ieder 1 noot die samen een liedje oplevert) en een onderdeel akkoorden - 2 basis akkoorden waarmee je eenvoudige liedjes kunt spelen.

Een leuke teamactiviteit, voor (basis) scholen, bedrijfsuitjes en familiefeesten!

 

Voor aanmelding en info, klik hier